Openingstijden
Ma - Vrij: 08:00 - 21:00
Zat: 08:00 - 13:30
Onze locaties
3 locaties in de Zaanstreek
Bel met ons
075-670 5075

Rugklachten bij fysiotherapie Sminia

Lage rugpijn wordt ook wel spit of lumbago genoemd. Het komt veel voor: vier van de vijf mensen hebben er weleens last van. Waardoor de pijn veroorzaakt wordt, is vaak moeilijk te achterhalen. Bij de meeste mensen heeft lage rugpijn te maken met de spieren, banden en gewrichten in de rug. Zelfs bij erge pijn is er meestal geen sprake van een ziekte of blijvende schade.

De rug bestaat uit 5 lumbale wervels, deze steunen op het heiligbeen (Sacrum). Deze laatste is verbonden met de bekkenkammen (Ilium) en vormen samen het SI-gewricht. Tussen de wervels liggen de tussenwervelschijven (de discus), welke fungeren als een schokbreker voor de rug. Rondom de gewrichten liggen vele banden en kapsels, maar ook veel kleine spiertjes (multifidus) die voor de stabiliteit zorgen.

De rugpijn zit veelal vooral onderin hun rug, maar de pijn kan ook uitstralen naar de bil of het been. Lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan behoorlijk pijn doen. Bij sommige mensen is de rugpijn eenmalig, anderen hebben geregeld klachten. Als je zo gewoon mogelijk blijft bewegen, vergroot je de kans op herstel.

De behandeling van lage rugpijn
In de meeste gevallen wordt rugpijn niet veroorzaakt door een ernstige ziekte en gaat het vanzelf weer over. Een geruststellende gedachte, maar dat neemt niet weg dat pijn in je rug heel lastig en vervelend kan zijn. Een wondermiddel tegen rugpijn bestaat niet, maar het helpt wel om te blijven bewegen. Bij de fysiotherapeut kan je terecht voor informatie, advies en oefeningen gericht op je houding en (de opbouw van) je dagelijkse activiteiten. Ook krijg je informatie en oefeningen voor de problemen die je ervaart bij het bewegen. Bij acute klachten gaat de pijn door de specifieke rugoefeningen niet meteen weg, maar de behandeling kan er wel voor zorgen dat je je beter voelt. Bij chronische en langdurige rugklachten leveren de specifieke oefeningen vaak wel aantoonbaar positieve resultaten op. Fysiotherapeutische begeleiding is erop gericht dat je in toekomst zelf weet wat je moet doen als je weer rugklachten krijgt. Bedrust is meestal niet nodig, maar soms kan het gewoon even niet anders, beperk dit zoveel mogelijk want de rug wordt stijf en de spieren raken ontwend aan beweging.

De Manueel therapeut
Manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Ze kijken naar de manier waarop mensen bewegen en zorgen dat de gewrichten beter werken. Hierdoor bewegen ze (weer) soepel en neemt de pijn af. Manueel therapeuten hebben na een studie fysiotherapie een driejarige vervolgopleiding voor manueel therapeut gevolgd.

Heeft u ondersteuning nodig bij het herstel van uw rugklachten. Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel ons op 075-670 50 75.

Maak een afspraak