Openingstijden
Ma - Vrij: 08:00 - 21:00
Zat: 08:00 - 13:30
Onze locaties
3 locaties in de Zaanstreek
Bel met ons
075-670 5075

Wat is COPD?

COPD (Chronische Obstructieve Longziekten) is een verzamelnaam voor aandoeningen van de longen en luchtwegen. Hieronder vallen chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de luchtwegen gezwollen en ontstoken waardoor de trilhaartjes beschadigd raken. Hierdoor blijft slijm met vuil achter in de longen, waardoor de kans op ontstekingen toeneemt. Bij longemfyseem is de elasticiteit van het steunweefsel sterk verminderd en zijn de wanden tussen de longblaasjes kapot. Hierdoor komt er minder ingeademde zuurstof via de longblaasjes in het bloed terecht. Ook worden de wanden van de luchtwegen slapper waardoor ze bij uitademen gemakkelijk dichtvallen. Dit leidt tot kortademigheid. Bij beginnende COPD kan zwaardere lichamelijke arbeid, zoals tegen de wind in fietsen, benauwdheid geven. In een later stadium kunt u al benauwd worden bij traplopen of uzelf aankleden.

Wat is Astma?

Astma is een nog ongeneeslijke chronische ontsteking van de luchtwegen. Mensen met astma hebben moeite met ademhalen: zij worden kortademig, ademen piepend of moeten hoesten. Dit komt doordat hun luchtwegen snel geprikkeld raken door allerlei stoffen (allergenen), zoals huisstofmijt, pollen of stof. Langdurige ontstekingen kunnen leiden tot beschadiging van longweefsel.

Doel van de therapie

  • Vergroten van kennis en inzicht met betrekking tot het ziektebeeld en uw eigen functioneren.
  • Verbeteren of op peil houden van uw conditie.
  • Verbeteren van spierkracht.
  • Behalend van een blijvende aanpassing van leefstijl.
  • Aanleren van technieken om slijm effectief op te kunnen hoesten.
  • Aanleren van juiste ademhalingstechniek zodat u minder snel benauwd wordt.

Het longweefsel verbetert niet door de therapie maar uw algemene belastbaarheid verbeterd wel, waardoor de ernst van de klachten kunnen afnemen. De fysiotherapeut bepaalt samen met u het behandeldoel.

Werkwijze

Bij uw eerste bezoek creërt de fysiotherapeut een goed beeld van uw mogelijkheden en beperkingen.Er wordt gebruikt gemaakt van testen en vragenlijsten om een duidelijk beeld te krijgen van uw situatie zodat op basis van deze gegevens een realistisch plan gemaakt kan worden zodat u uw doelen kan bereiken.De training is bij aanvang met name individueel en wordt bepaald op basis van uw belastbaarheid en wensen. Later kunnen de trainingen ook in groepsvorm plaatsvinden. Trainingen zullen met name in de oefenruimte plaatsvinden met verschillende fitnessapparatuur en oefenmateriaal. Zo nodig wordt er ook individueel in de behandelkamer behandeld, bijvoorbeeld voor de instructie van hoesttechnieken. Tevens is er de mogelijkheid om fysiotherapie aan huis te geven indien u niet in staat bent naar de praktijk te komen.

Neem contact met ons op

Aanmelding vindt plaats na verwijzing van de longarts, huisarts of praktijkverpleegkundige. Ook zonder verwijzing kunt u bij ons terecht voor behandeling van COPD of Astma. In Koog aan de Zaan verzorgt Jelmar Posma de COPD training. Bent uw benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op via 075-670 50 75 of maak direct een afspraak via ons afspraakformulier.

 

Maak een afspraak