Openingstijden
Ma - Vrij: 08:00 - 21:00
Zat: 08:00 - 13:30
Onze locaties
3 locaties in de Zaanstreek
Bel met ons
075-670 5075

Dry Needling is een innovatieve vorm van fysiotherapie als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verbeteren van (vaak chronische) spierklachten. Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen. Fysiotherapeuten die de scholingen bij Dry Needling Systems© hebben gevolgd kunnen ook een techniek toepassen, waarin een bepaald gebied van spanningsklachten beïnvloedbaar is, waarmee minder snel nareacties na de behandelingen zullen optreden. Ook zullen deze fysiotherapeuten zich kunnen specialiseren in diverse andere Dry Needling technieken als huid- en beenvliestechnieken. De resultaten zijn in combinatie met gerichte oefeningen veelbelovend.

Wat is dry needling?

Dry Needling richt op de behandeling van meestal al langer bestaande spierklachten. Dry Needling behoort tot het domein van de fysiotherapeut. Met Dry Needling worden myofasciale triggerpoints (spierverhardingen) ontspannen, door deze aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald. Indien noodzakelijk worden ook de huid en botvlies met specifieke Dry Needling technieken behandeld om meer effect te bereiken. Meestal is de verbetering direct voelbaar.

Is Dry Needling hetzelfde als acupunctuur?

Nee. Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij Dry Needling wordt meestal een enkele naald gebruikt, waarmee kortdurend spieren worden behandeld. Bij klassieke acupunctuur wordt gewerkt vanuit een energetisch concept. De punten op de meridianen worden geselecteerd op basis van o.a. tong en polsdiagnostiek om de energiestroom te kunnen beïnvloeden. Bij Dry Needling wordt er gericht op triggerpoints en is de verklaring van het effect ervan niet gebaseerd op “energie” reguleren, maar op basis van fysiologie en biochemische processen. Het is hoofdzakelijk daarom dat Dry Needling deel uitmaakt van het domein van de fysiotherapeut.

Wat is een triggerpoint en wat voel ik ervan?

Een triggerpoint is een hard aanvoelende plek ('knoop') in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam kan veroorzaken. Klachten kunnen zich uiten als:

 • Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling;
 • Bewegingsbeperkingen en/of stijfheid;
 • Verminderde kracht bij aanspannen van de spier;
 • Pijnklachten en pijnontwijkend gedrag;
 • Reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillen of koude handen.

Hoe ontstaan deze spierverhardingen?

De theorieën achter het ontstaan van de spierverhardingen is divers en consensus is nog niet bereikt. Echter zijn er duidelijke indicaties die wijzen op (een combinatie van) de volgende oorzaken:

 • Een verkeerde beweging of een ongeluk;
 • Langdurig verkeerde houding;
 • Langdurige overbelasting met als veelvoorkomend probleem nek-armklachten (RSI, CANS );
 • Overbelasting bij sporters;
 • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia;
 • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. door gips immobilisatie;
 • Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid;
 • Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijv. ontstaan na een botbreuk);
 • Chronische infecties en allergieën;
 • Slaaptekort.

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, tennis– of golfers elleboog en vele anderen. Door het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Doel is het opwekken van een zogenaamde 'local twitch respons' waarna deze spier zich meer ontspant. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich uit, ook langs de wervelkolom. Ook deze spieren worden in de behandeling betrokken. Vervolgens is het advies om deze spieren te stretchen en uiteindelijk de spieren weer voldoende belastbaar te maken middels oefen/trainingstherapie.

Hoe ziet een intake eruit?

De gespecialiseerde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten goed te analyseren. In het onderzoek worden die spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken of onderhouden. In die spieren wordt gezocht naar triggerpoints, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spierstreng. Maar ook andere gebieden in het lichaam kunnen deze klachten onderhouden en de fysiotherapeut besteed in zijn onderzoek ook daar aandacht aan. Zeer belangrijk is dat er o.a. naar de spierketens wordt gekeken en niet alleen naar een enkele spier.

Wat voelt u tijdens een behandeling?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat gaat zo snel, dat u meestal even schrikt, soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Als u daarbij uw bekende pijn voelt, dan is de kans zeer groot dat het een positief effect oplevert. De spier wordt soepeler, de beweeglijkheid neemt toe en de pijn kan al direct afnemen. Soms voelt u dat u het warm krijgt en zelfs een beetje gaat transpireren. Sporadisch komt het voor dat u zich een beetje naar voelt. Dit is niets om u zorgen over te maken, dit verdwijnt ook snel weer. Geef dit wel even bij de therapeut aan.

In de eerste behandeling zal de therapeut zich beperken in het aanprikken van spieren om de nareactie af te wachten.

Neem contact met ons op

Bent uw benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op via 075-670 50 75 of maak direct een afspraak via ons afspraakformulier.

Maak een afspraak