Openingstijden
Ma - Vrij: 08:00 - 21:00
Zat: 08:00 - 13:30
Onze locaties
3 locaties in de Zaanstreek
Bel met ons
075-670 5075

Hoe kan manuele therapie helpen?

De manueel therapeut is specialist fysiotherapeut op het gebied van klachten die veroorzaakt worden door gewrichten die niet goed functioneren. Het doel van manuele therapie is tweeledig. Naast het verbeteren van het functioneren van de gewrichten richt het zich ook op het verbeteren van houding en bewegingen. De manueel therapeut beschikt over aanvullenden technieken die specifiek in de gewrichten worden toegepast. De effecten van de manuele therapie kunnen snel merkbaar zijn: u voelt verbetering op het gebied van beweeglijkheid en de pijn neemt af. Verder geeft de manueel therapeut goede instructies, adviezen en begeleiding en vergroot hij het inzicht in gezond bewegen.

De manueel therapeuten van Fysiotherapie Sminia zijn fysiotherapeuten die na de opleiding voor fysiotherapie een 3-jarige opleiding voor manuele therapie hebben gevolgd. Hier wordt de aanvullende kennis opgedaan over de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en de wervelkolom in het bijzonder. Hierdoor kijken de manueel therapeuten van Fysiotherapie Sminia op een andere, gespecialiseerde manier naar de oorzaak van uw klachten. Zo wordt bij elke klacht maatwerk geleverd.

Wanneer manuele therapie?

Als bewegen bemoeilijkt is of gepaard gaat met pijn, kunnen de manueel therapeuten van Fysiotherapie Sminia u daarbij helpen. Het behandeleffect is vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

U kunt terecht bij een manueel therapeut voor...

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek;
  • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
  • Heup- en heup gerelateerde problematiek.

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Intake: snel en duidelijk

Na een eerste screening bestaat uw eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over uw klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut uw houding en bewegingen beoordeelt en uw gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van de klachten zitten. Samen met de u beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met u de aanpak voor de verdere behandeling. Zo heeft u dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

Behandeling: effectieve therapie

De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

In Koog aan de Zaan kunt u bij Terry Bosma en Erik Kappel terecht voor manuele therapie. In Assendelft zijn Erik Kappel en Sander Oud manueel therapeuten. Terry Bosma verzorgt ook in Zaandam manuele therapie.

Neem contact met ons op

Bent uw benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op via 075-670 50 75 of maak direct een afspraak via ons afspraakformulier.

Maak een afspraak